Wandelroutes

Wandelnetwerk Bergen
Door middel van het netwerk kunnen wandelaars gemakkelijker hun weg vinden tijdens wandelingen en zelf hun route bepalen.
Het wandelnetwerk wordt bewegwijzerd volgens een uniform en herkenbaar systeem met bordjes en infopanelen. Het netwerk bevat een totale lengte van 220 kilometer, 150 knooppunten en 15 startpunten.

De folder  ‘200 kilometer knopen lopen‘ als pdf (1,6 Mb). Van het wandelnetwerk zijn boekjes te verkrijgen via de gemeente Bergen bij de receptie of telefonisch via 0485 – 34 83 83.

Stempel van de Maas (Lottum-Broekhuizenvorst)
Op de website van de Stempel van de Maas wordt de wandeling als volgt beschreven: ‘Al eeuwenlang wringt de Maas zich in allerlei bochten. Zij heeft een stempel gedrukt op het landschap. Stempel van de Maas bij Broekhuizen is zo’n voorbeeld. Aan het einde van de negentiende eeuw stroomde daar nog water en nu is het een prachtig wandelgebied, in 2005 uitgezet door de stichting Horster Landschap. Onderweg kunt u genieten van vergezichten, boten op de Maas en de bijzondere natuur met unieke zandgronden. Op elk knooppunt vindt u informatie over de naam, geschiedenis en landschapskenmerken’. Meer info.

Lijn 88 (Venlo station-Venray station) van Veolia heeft 3 haltes waar u kunt ‘aanknopen’ op het wandelnetwerk: Lottum, halte Markt (infobord op plein), Broekhuizen halte Hoogstraat (infobord bij het veer naar Arcen) en Broekhuizenvorst halte Kerkstraat.

Groene Halten lijn 83
Alweer jaren populair bij wandelaars: een lange afstandswandeling langs de route van lijn 83. Een route die ook in meerdere etappes is te lopen, met als kenmerk: je kunt met de bus weer terug! En dat allemaal grotendeels door het prachtige gebied van de Maasduinen. Voor meer informatie op deze site: Groene Haltes

 

Andere rondwandelingen langs lijn 83 met bijbehorende op/uitstaphalte.
De route van lijn 83 loopt langs diverse natuurgebieden die de moeite waard zijn om er een wandeling doorheen te maken. Het is de bedoeling uiteindelijk veel meer specifieke informatie over de natuurgebieden en wandelroutes op deze site aan te bieden. Momenteel beperken we ons tot het geven van een aantal bushalten van waar u enkele wandelingen kunt beginnen. Gebruikmakend van de dienstregeling, ook op deze site, kunt u zo eventueel een planning maken.

Plasmolen: halte Rijksweg/Witteweg

Mookerheide: voornamelijk heidelandschap voorzien een gemarkeerde wandeling (SBB kaart 26), prachtige vergezichten

Nabij de Mookerheide ligt het landgoed Mookerheide met jachtslot (Jugendstil) omringt door parkbos. Ook is er een rondwandeling langs de Heumense schans, een verdedigingswerk uit de 17e eeuw.

Plasmolen: halte Rijksweg/Witteweg

Sint-Jansberg: Voormalig landgoed op stuwwal met vele bronbeekjes. Zeer afwisselende begroeiing met oude loofbossen naaldbossen en doorsneden door “holle”wegen. Prachtige vergezichten, vele dalen (ijstijd) en bijzondere dieren(das en ijsvogel). Er is een gerestaureerde watermolen te zien die als papier en graan molen in gebruik is geweest. U kunt eventueel kiezen uit twee wandelroutes (3 en 6 km). Ook is het mogelijk om de wandeling voort te zetten in het Reichswald.

Milsbeek: halte Kerkstraat

Dwalen door Milsbeek: een kleine ontdekkingstocht langs geschiedenis, landschap, inwoners en bijzondere planten en dieren. De twee delen van de route (respectievelijk 6 en 7 km) kunnen afzonderlijk of samen in een keer worden gelopen. Het gelijknamig wandelboekje is verkrijgbaar bij de winkel van Willy van de Loo en VVV Plasmolen.

Afferden: halte Hengeland

Het Quin/Boswachterij Bergen: te bereiken via Hengeland, niet afslaan naar de camping maar na de bocht de zandweg (rechtdoor) blijven volgen. Na enige tijd volgt rechts een parkeerplaats, daar staat een informatiebord. Het gebied is omheind vanwege begrazing met runderen en landgeiten, maar wel te betreden via doorgangspoorten. Het Quin bestaat uit heidevelden met vliegdennen op glooiende hellingen die omringd worden door voornamelijk naaldbossen. Tevens is er een aansluitend vennengebied.

Nieuw Bergen: halte Gemeentehuis

Eendenmeer/Eckeltse Bergen: vanaf de bushalte langs Raadhuisplein, deze gaat over in de Keulerstraat. Even na nieuwbouw (aan linkerzijde) rechtsaf de Baron de Liedelstraat in. Deze gaat over in de Vermeerstraat en wordt T-splitsing met Oude Baan, nu linksaf en meteen rechts is het startpunt. Het Eendenmeer is een geaccidenteerd vennengebied met daaromheen uitgezette wandeling. Vanaf de Vliegerberg een mooi uitzicht over het gebied. Aan de Ceresweg bevinden zich speelweiden en een kinderspeeltuin. Vanuit dit gebied kunt u oostwaarts lopend in de Eckelste Bergen uitkomen. Dit gebied is gespaard gebleven van de ontginningen en bestaat uit dichtgroeiend stuifzand, droge heide en naaldbos. Er is begrazing met paarden en schapen.

Well: Halte Halve Maan

Reindersmeer: Voormalige grote zandafgraving die omgezet is in natuurgebied. Er is een rondwandeling uitgezet. In de toekomst komt er bij de sluis een bezoekerscentrum.

Te bereiken door de verharde zijweg (oostwaarts) te volgen, u komt dan langs een groot loonwerkersbedrijf. Op de T- kruising met de Oude Baan rechtsaf. Vervolgens links zandpad met slagboom inlopen. U ziet dan vanzelf het Reindersmeer, en kunt links- of rechtsaf op de wandelingroute beginnen.

De Hamert: halte Walbeckerweg

De ingang bevindt zich schuin tegenover de Jachthut, er zijn diverse wandelingen uitgezet en op het informatiebord in kaart gebracht. Het is een groot natuurgebied

(824 ha) waarin diverse landschapsoorten aanwezig zijn. De routes gaan door uitgestrekte heidevelden en bosgebieden. Maar ook zijn er vennen en ook het schitterende Gelders-Nierskanaal. Dit kanaal heeft zich door het gebied heen “gemeanderd” en heeft zich ontwikkeld tot een natuurverschijnsel van buitenlandse allure. Er zijn in het gebied diverse schuilhutten aanwezig en aan het Westmeerven is een vogelobservatiehut. In het gebied bevinden zich sporen van de 2e wereldoorlog o.a. loopgraven en een houten kruis, waar leiders van het Limburgse verzet zijn geëxecuteerd. Voor de ontginningen bevonden zich vele grafheuvels op de Hamert.

Nu is het centraal gelegen Vorstengraf nog overgebleven en is vermoedelijk de grootste grafheuvel van Nederland.

Arcen: Halte Rondweg (nieuwe halte per half december 2023)

Nabij de halte, via de Koestraat, komt u bij de Kasteeltuinen, deze zijn alleen tegen betaling toegankelijk. In het kasteel zijn permanent exposities te bewonderen.

Aan de andere kant van de N271 bevinden zich uitgestrekte naald- en loofbossen met enkele graspercelen en verlande vennen. Het startpunt bevindt zich meteen na de kruising met de N271 (richting Lingsfort).

Even voorbij de ruïne (Bij “De Heeren van Arcen”) bevindt zich ook het startpunt van een wandeling langs de Maas en de restanten van het klooster Barabara’s Weerd.

Lomm: Halte De Voort

Vanaf hier kunt u bewegwijzerde knooppunten gaan wandelen. Infobord aanwezig.

Knopenlopen wandelen in Sevenum bereikbaar met lijn 60 Veolia.

Links naar wandelsites:

Stichting Wandelplatform LAW

Pieterpad.nl

Visit Limburg/wandelen Veel wandelroutes in een overzicht van 1 tot aan 42 kilometer

Eén reactie

  1. Goedemorgen, in samenwerking met de gemeente Nederweert zet ik wandelingen uit (knooppunten) in deze waterrijke gemeente. Kunnen deze ook gepubliceerd worden op deze site?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *