Standplaats Heijen

Als gevolg van de gunning van het openbaar vervoer in Limburg aan Arriva rijdt Arriva het grootste deel van het vervoer op de route van lijn 83. Heijen is momenteel de standplaats van de ruim 25 chauffeurs die rijden op lijn 83. Voor Breng (Hermes) werken 12 chauffeurs, die hun 5 bussen stallen in de Heijen evenals Arriva die 7 bussen stalt in Heijen. De gedeelde kantine bevond zich tot juli 2015 op het busstation aan de Brabantweg.

Het werk van de chauffeur
Uiteraard is het besturen van de bus het belangrijkste taak van een chauffeur, maar hoe werkt dit nu eigenlijk? Eén keer per jaar krijgen alle chauffeurs een nieuw individueel rooster, waarin alle diensten voor het komende jaar staan. En die diensten zijn bijna elke dag verschillend want er zijn vroege diensten, late diensten, dagdiensten en ook nog gebroken diensten. De laatstgenoemde, ook wel split genoemd, betekent ’s morgens en ’s middags een gedeelte van een dienst rijden.

In principe werken de chauffeurs op alle (feest)dagen naar rooster, dus ook in de weekends en hebben dan vrije dagen door de week. De vroege diensten beginnen vanaf 5.30 uur ’s en 8.00 uur morgens tot tussen 13.00-15.00 uur ’s middags. De late diensten beginnen tussen 2 en 6 uur ’s middags en duren op zijn laatst tot kwart over één ’s nachts.

Dan zijn er ook nog gebroken diensten; ’s morgens een aantal uren rijden, een aantal uren pauze en dan nog een aantal uren in de namiddag.

Alle diensten duren gemiddeld 8 uur. Alle diensten beginnen en eindigen in Heijen. Voor de veiligheid en de gezondheid van de chauffeur is er altijd een verplichte rustperiode tussen de verschillende diensten.

De bussen
Arriva rijdt met de allernieuwste versie van VDL Citea bussen in verschillende uitvoeringen waaronder de Zero Emission elektrische bussen op o.a. stadsdienst Venlo. Dit zijn heel stille milieuvriendelijke bussen voorzien van een handmatig bedienbare rijplank voor rolstoelers.
De bussen van Breng niet allemaal van hetzelfde model en ook is het wagenpark nogal eens verschillend. Dit laatste komt ondermeer door het onderhoud aan de voertuigen, soms wordt er dan een wat ouder model ingezet. Het onderhoud van de bussen van Breng gebeurt in Nijmegen en daar worden de bussen ook één keer per dag gewassen en getankt. Bij Arriva gebeurt dit in Heijense stalling.

De allernieuwste Citea-bussen voldoen aan de allerlaatste milieu-eisen. Mede doordat de bussen veel lichter in gewicht zijn, wordt een aanzienlijke brandstof-besparing bereikt. Het lage-vloer concept wordt toegepast om het instappen te vergemakkelijken en is ook een voordeel voor het meevoeren van kinderwagens en dergelijke.

2 reacties op “Standplaats Heijen

  1. Helaas moet de tekst iets aangepast. De gedeelde kantine in Gennep is niet meer.
    Verder leuke website.

Reacties zijn gesloten.