1684481261482 lijn83-arcen-1536x2048
U bevindt zich hier: Home > Maaslijn

 

Weer vertraging Maaslijn: eind 2027 is het streven

 

 

Het duurt nog langer voordat de Maaslijn is verbreed en geëlektrificeerd. Nu is het streven eind 2027. De Provincie Limburg betreurt de vertraging.
Dat heeft deze keer te maken met de huidige onzekere marktsituatie door de oorlog in Oekraïne en met de aanleg van het Duitse deel van de Betuwelijn. Die aanpassing zorgt ervoor dat er aan de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen in 2025 en 2026 niet gewerkt kan worden.

Marktprijzen pan uit gerezen

Het is een project van de lange adem geworden. Eerder werd de aanbesteding door ProRail ingetrokken, omdat geen enkele marktpartij de klus wil aannemen. Zo zijn de materiaalkosten van bijvoorbeeld staal en koop door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne op dit moment de pan uit gerezen.

Aanbesteding gestart

Ondanks de onzekere situatie rondom de materiaalkosten wordt de aanbesteding begin 2023 weer gestart. Als het goed is, moet dan medio volgend jaar bekend zijn welke partij aan de slag gaat met het project. Ook moet dan duidelijk zijn wat de kosten worden.

Drie jaar langer

De vertraging houdt in dat Arriva nog drie jaar langer blijft rijden met de dieseltreinen. De provincie gaat daarover met de vervoerder in gesprek wat de consequenties, ook financieel, zijn.

Niet langer uitstellen

Verschillende gemeenten in Noord-Limburg, Gelderland en Noord-Brabant deden een maand geleden in een brief aan de Provincie Limburg een oproep om de elektrificatie van de Maaslijn niet langer uit te stellen. Dat blijkt nu onvermijdelijk te zijn.
Bron: L1
 

Uitgebreid onderzoek naar prestaties Arriva

 

 

Er komt een uitgebreid onderzoek naar de prestaties van Arriva voor het openbaar vervoer in Limburg tussen 2015 en 2023. Een motie met die strekking werd vrijdag unaniem aangenomen in het Limburgs Parlement.

Rituitval

Arriva heeft nog een contract met de provincie tot 2031. Jaarlijks krijgt het bedrijf zo'n 68 miljoen euro voor de bus en trein in Limburg. Maar alle politieke partijen maken zich zorgen over de verschraling van het openbaar vervoer. Er is niet alleen rituitval en vertraging maar ook sprake van een personeelstekort bij de vervoerder. En dus neemt de kritiek toe.

Indexatie

1 januari 2023 worden de tarieven met 6 procent voor de trein en 7 procent voor de bus verhoogd. Tijdens een vergadering vorige week vrijdag werd nog geëist om die verhoging ongedaan te maken, maar volgens gedeputeerde Maarten van Gaans is die indexatie volgens het contract niet aan te vechten. In dat geval zou de provincie moeten kiezen tussen een miljoenenclaim van Arriva of een verdere versobering van de dienstregeling. In de gewijzigde motie werd de passage over de bevriezing van de tarieven daarom geschrapt.

Onafhankelijk

Het onafhankelijke onderzoek moet kijken naar de effecten van prijsstijgingen, het versoberen en afschalen van de dienstregeling en het rijden met kleine busjes. De resultaten moeten uiterlijk in juni 2023 klaar zijn. In de aangenomen motie staat verder dat in afwachting van dit onderzoek verdere afschaling, versobering of verschraling van de dienstregeling niet is toegestaan.
Please activate JavaScript in your browser.

» Sitemap