Maaslijn minst gewaardeerde spoorlijn

In een landelijk onderzoek naar klanttevredenheid onder OV-reizigers, staan twee Limburgse spoorlijnen op de laatste plaatsen

Deze beoordeling is te vinden in de jaarlijkse Klantenbarometer van kennisplatform CROW over 2018.

Laatste
De Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen is de minst gewaardeerde spoorlijn van Nederland. De verbinding staat op de 63ste plaats. Eén plekje hoger staat de spoorlijn Sittard-Kerkrade. Beide lijnen worden geëxploiteerd door Arriva.

Randwyck
De Heuvellandlijn tussen Maastricht en Kerkrade doet het iets beter, met een 59ste stek op de landelijke lijst. De trein tussen Maastricht Randwyck en Roermond wordt het beste beoordeeld, op een veertigste stek.

Dikke voldoende
Ondanks de lage noteringen, krijgt Arriva van de reizigers toch een dikke voldoende. De Maaslijn wordt gewaardeerd met een 7,2, Sittard-Kerkrade krijgt een 7,4, de Heuvellandlijn wordt gewaardeerd op een 7,5 en de verbinding tussen Roermond en Randwyck krijgt een 7,7.

Zitplaatsen
Het gebrek op een zitplek is op alle vier de Limburgse lijnen een punt van kritiek. Ongeveer een kwart van de reizigers heeft het gevoel vaak te moeten staan. Het meest tevreden zijn de mensen over het geluid dat de treinen produceren en de netheid van de treinen.

Bussen
Het busvervoer in Zuid-Limburg wordt als beste beoordeeld van de provincie en staat net buiten de landelijke top twintig (21ste) met een 7,8. Een derde van de reizigers geeft aan wel meer vertrekmogelijkheden te willen zien. Het geluid en de netheid zijn ook hier positieve punten. (Bron: L1)