Miljoenenbijdrage Provincie voor redding Maaslijn

Provinciale Staten gingen afgelopen vrijdag unaniem akkoord met een extra investering van ongeveer 35 miljoen euro voor de elektrificatie van de Maaslijn. Ondanks de duizelingwekkende bedragen vrezen veel partijen dat het niet de laatste keer is dat ze de beurs hebben moeten trekken.

Ook het Rijk en de provincies Gelderland en Noord-Brabant zullen, weliswaar in veel mindere mate, meebetalen. Met de komst van elektrische treinen en slechts op enkele plekken dubbelspoor, hoopt met dat bij voltooiing van het project in 2024, het treinverkeer tussen Roermond en Nijmegen een stuk sneller en duurzamer zal worden.

Nog meer kosten?

Waarschijnlijk zal Arriva met een claim komen, want zij hebben  de elektrische treinen, al besteld, alleen kunnen ze de komende vijf jaar nog niet rijden. „Die meerkosten zullen wij moeten betalen”, aldus Statenlid Teun Heldens (VVD). En dat gaat hier om tonnen, of zelfs miljoenen. Vanuit de Staten was er ook kritiek over informatievoorziening van gedeputeerde Mackus, maar door zijn voorganger Van der Broeck. En er staat ook nog een tunnel in Venlo (Vierpaardjes) op de rol, waar ook nog kosten aan verbonden zijn.