Openbaar vervoer Limburg komt weer op gang

Vanaf maandag 1 juni, na Pinksteren, wordt voor bus- en trein de gebruikelijke dienstregeling weer opgestart, zij het met kleine verschillen.

De Arriva-treinen van de Maaslijn rijden weer volgens de vastgestelde dienstregeling behoudens de spitsritten vanuit Cuijk. Ook wordt het aantal busritten op school- en werkdagen weer langzaam opgevoerd.
Toename reizigers
Dit is mogelijk omdat door de versoepeling van de coronamaatregelen er ook weer meer behoefte is aan openbaar vervoer.  Daarbij staat wel centraal dat de reiziger ook zelf verantwoordelijkheid neemt, en alleen reist als het noodzakelijk is, en rekening blijft houden met de voorgeschreven afstand.

Frequentie omhoog, controle aangescherpt
En vanaf dinsdag rijden stoptreinen weer om het half uur, in plaats van om het uur zoals de afgelopen twee maanden. Ook worden waar nodig nog langere treinen ingezet. De controles, ook in de voertuigen, worden hervat. En ook om meer ruimte te maken, verdwijnen de afzetlinten tussen de cabine van de machinist en kopcompartiment.

Voor bus aangepaste vakantiedienstregeling
Voor de bussen voert Arriva een aangepaste vakantiedienstregeling in, waarbij ook verschillende scholierenlijnen weer gaan rijden. Kleine bussen, zoals bel- en buurtbussen rijden nog niet. De laatste worden namelijk gereden door vrijwilligers die zelf vaak tot de kwetsbare doelgroep behoren.

Achterin instappen
Busreizigers moeten voorlopig nog achter in de bus instappen, om zo de chauffeur te beschermen. Arriva is nog bezig met aanpassingen van de lijnbussen, als die zijn doorgevoerd kan ook de ingang voorin de bus weer gebruikt worden.

Mondkapje
In de bussen en treinen van Arriva gelden verder uiteraard de landelijke regels voor het openbaar vervoer, zoals een verplicht mondkapje en het bewaren van anderhalve meter afstand van andere personen.