OV-staking: hoe loopt het, en wanneer wordt er weer gereden!

Update 30-6
Vandaag rijden er incidenteel treinen en (streek)bussen in Limburg door personeel dat lid is van de CNV. Check ovradar.nl of een app als OVInfo om te kijken of en wanneer er een trein of bus vertrekt vanaf de gewenste  halte of station.

De staking lijkt in Limburg tot op heden (27-6), redelijk succesvol te zijn verlopen. Er zijn op minimale schaal rijdende bussen gesignaleerd, en alle treinen van Arriva stonden stil. Het was in ieder geval duidelijk dat er geen betrouwbare dienstregeling werd aangeboden. Hetgeen natuurlijk veel hinder voor de reizigers oplevert. Voor de andere dagen is het afwachten hoeveel werkwilligen zich aanmelden. Wel is het zeker dat de Maaslijn morgen (28-6) niet rijdt.

Landelijk rijdt volgens de woordvoerder van FNV ongeveer 85 procent van de bussen niet. Volgens werkgeversorganisatie VWOV kloppen deze cijfers niet. “Een rondgang langs de vervoersbedrijven geeft een ander beeld”, aldus de VWOV. Zo wordt bij Arriva aanzienlijk meer gereden dan bij vorige stakingen. “Alle Waddeneilanden worden volledig bediend, in Lelystad rijden de bussen en in Tiel grotendeels.”
Het is op dit moment niet duidelijk wanneer het streekvervoer  en de treinen weer gaan rijden.

“Vrijdagmiddag moet er meer duidelijkheid komen”, laat een woordvoerder van FNV weten. Een woordvoerder van vakbond CNV laat weten dat het zomaar eens zou kunnen dat er maandag nog stakingen zijn. “Alleen weten we niet in welke vorm.” Ook is het niet duidelijk of dit weekend wel volgens dienstregeling gereden wordt.

De reden voor de staking in het openbaar vervoer is een al langer lopend conflict met de werkgevers over werkdruk en lonen. De chauffeurs willen extra pauze en meer geld. De bond stelt dat de chauffeurs nu ‘slechts’ twee keer een kwartier pauze hebben op een dienst van acht uur.

Volg nieuws over