Reizigersoverleg toch akkoord met schrappen spitsrit Boxmeer

BOXMEER – Het Reizigersoverleg Limburg (ROL) heeft uiteindelijk geen bezwaar meer tegen het schrappen van de spitsrit tussen Boxmeer en Nijmegen. Vanaf 2 september wordt deze rit uit de dienstregeling geschrapt.

Momenteel rijdt in de ochtendspits om 8.03 uur een extra spitstrein vanuit Boxmeer naar Nijmegen op de toch al overvolle Maaslijn. Die trein heeft in Nijmegen te weinig tijd om te keren, en veroorzaakt daardoor vertragingen. Omdat een groot deel van de Maaslijn maar één spoor heeft, zorgt een kleine vertraging in de ochtend vaak urenlang voor problemen.

De spitstrein uit Boxmeer wordt vervangen door twee spitsritten vanuit Cuijk. Om dit te kunnen realiseren, worden ook de vroegste treinen vanuit Venray naar Venlo geschrapt. Hierin zitten volgens Arriva meestal maar één of twee passagiers.

Het reizigersoverleg Limburg wees de plannen vorige week nog af, want voorzitter Schouten van het ROL meende dat  Arriva met de inzet van extra personeel vertragingen kunnen voorkomen.  Nu slikt hij zijn bezwaren echter alsnog in. „Arriva heeft ons uitgelegd dat in Boxmeer gemiddeld maar twintig mensen in de spitstrein stappen. Dat aantal weegt niet op tegen de vijfduizend die in de spits last kunnen hebben van veroorzaakte vertraging”, vertelt Schouten. Hoewel die cijfers ook in de adviesaanvraag van Arriva stonden, is er volgens hem sprake van ‘nieuwe informatie’.

Het nieuwe advies is krap op tijd. Arriva moet deze week de wijziging van de dienstregeling aan ProRail doorgeven. De vervoerder is tevreden  met de gewijzigde opvatting van het Reizigersoverleg. (Bron: De Gelderlander)